Tall làser

El tall làser ens permet automatitzar el procés de tall de planxes de materials diversos. Podem tallar fusta i altres tipus de material (teixit, paper i cartró, metacrilat…) d’un gruix que no excedeixi els 20 mm (orientativament: depèn del material), amb formes simples o complexes.

La tecnologia làser ens permet també gravar sense tallar, o retirar només parcialment una part del material per a facilitar els plecs, i moltes altres aplicacions. Estem esperant que ens plantegis un nou repte!

Com funciona el tall làser?

La màquina làser funciona amb un mecanisme similar a altres màquines controlades numèricament: una estructura mòbil sosté un capçal que es pot moure en X i en Y. És a dir, en amplada i en profunditat. Aquest capçal, a través d’un dispositiu òptic, concentra un feix de llum làser sobre el material que volem tallar o gravar. A mesura que el capçal es va movent fent un determinat recorregut i a la velocitat adequada, va tallant o gravant el material.

El làser és un tipus de llum amb unes característiques molt particulars. Totes les ones electromagnètiques que la formen estan en fase. D’aquesta propietat se’n diu coherència i és poc habitual en els fenòmens lumínics. Per aquest motiu té moltes aplicacions especials, des d’algunes que ja són quotidianes com els lectors de codis de barres, fins a l’experimentació científica més avançada.