Què és un fablab?

Un fablab és un espai de treball equipat amb màquines de fabricació digital. La fabricació digital ens permet automatitzar el funcionament d’una màquina utilitzant processos informàtics, i el fablab vol ser el punt de trobada entre aquesta tecnologia i els tallers tradicionals on sempre s’han fet coses.

Els fablabs són una iniciativa que va néixer al Massachusetts Institute of Technology a principis dels 2000, i la seva finalitat era i continua sent acostar a les persones les tecnologies de fabricació digital. D’aquesta manera estudiants, professors, aficionats, artistes, inventors i qualsevol altra persona o empresa que ho necessiti compten amb un equipament on hi ha maquinària i professionals especialitzats per a fer realitat els seus prototips o satisfer les seves necessitats quotidianes de fabricació.

Què puc fer a un fablab?

Quasi qualsevol cosa. Imagina’t que ets:

  • Una aficionada al modelisme i necessites elaborar un recanvi d’una peça que se t’ha trencat del teu avió.
  • Un professor que vols treballar la impressió 3D amb el teu alumnat però necessites aprendre‘n.
  • Una industrial que necessites automatitzar una part del teu procés de treball per a ser més rendible o oferir un nou producte.
  • Una estudiant que fas el treball de recerca i necessites eines i assessorament per crear un braç robòtic articulat.
  • Un artesà que vols accelerar una part del teu procés de treball, o personalitzar-lo més i millor.
  • Una dissenyadora industrial i tens una solució a un problema, i la voldries convertir en un producte.
  • Un dependent d’una botiga de roba aficionat a fer maquetes durant el teu temps lliure.

Ja t’ho has imaginat? sabem que això són només idees, i ens prenem molt seriosament les necessitats úniques de cada client. Ens vols escriure i explicar-nos les teves?